Times Square

Times Square is voor de meeste mensen die een citytrip boeken naar New York een van de eerste dingen die ze graag willen zien. Het is zowel een buurt als een plein en komt voor in tal van films die in Amerika zijn opgenomen. Juist om die reden is het heerlijk om er een keer zelf naartoe te gaan. Verder is Times Square natuurlijk het culturele centrum van de stad en hangt het vol met grote elektronische billboards. Met name op oudejaarsavond trekken er zeer veel mensen naar dit plein, om daar het nieuwe jaar in te luiden.

Buurt en plein

Times Square is zowel een buurt als een plein, maar met name dit laatste is bij de meeste mensen goed bekend. De buurt ligt in Manhattan, in de buurt van 42nd Street en Broadway. De naam van het plein is echter pas Times Square sinds 1904. In dat jaar werd het hoofdkantoor van de New York Times er gebouwd en werd er gekozen voor deze naam. Tot op dat moment heette het plein het Longacre Square. Tegenwoordig kennen we het veelal niet anders meer dan het Times Square.

Culturele centrum

Times Square is meer dan een verzamelplaats voor grote groepen mensen. Het is tegenwoordig het culturele centrum van New York. Dit is echter pas zo sinds 1990, aangezien een grote groep ondernemers er samen met de overheid voor heeft gezorgd dat de oude allure hersteld werd. In de jaren '80 van de vorige eeuw was de buurt namelijk behoorlijk verpauperd en was de uitstraling zeker niet zoals die tegenwoordig is.

Elektronische billboards

Uiteraard zijn vooral de elektronische billboards van Times Square erg bekend. Er hangen er in totaal meer dan 50, waardoor het als het ware een grote elektronische omgeving is geworden. De verschillende billboards schreeuwen om het hardst om uw aandacht te krijgen, waardoor ze ook voor veel mensen een aantal mooie foto's waard zijn. De billboards op Times Square wijzen u bovendien de weg naar Broadway, de beroemde theaterwijk van New York waar de grote producties hun plaats vinden.

Oudejaarsavond

Tijdens oudejaarsavond stroomt Times Square helemaal vol. Zowel Amerikanen als toeristen komen op die avond bij elkaar om samen het nieuwe jaar in te kunnen luiden. Het hoogtepunt van de avond vind net voor 12 uur plaats, wanneer er een grote glanzende bal omlaag komt langs een 23 meter hoge vlaggenmast, die boven op One Times Square Plaza staat. Op die manier wordt er afgeteld naar het nieuwe jaar. Dit is een spektakel dat miljoenen mensen op televisie volgen, samen met de mensen die op dat moment aanwezig zijn op Times Square en het live meemaken.